FlightLine MkIX Spitfire "RAB"
Hva bør du tenke på når du velger ditt første modellfly

Jada, jeg er helt enig i at det er fristende å kjøpe et superkult, tøft fly som Spitfiren på bildet her.
Det ser ut som en krigsfly og flyr som en drøm...
Men vent litt!
Som nybegynner er det ikke så lurt å starte med et slikt "warbird"-fly, selv om det er kjempekult.
Slike fly krever erfaring og teknikk for å fly, og de kan være ganske utfordrende å håndtere, spesielt i starten. Faktisk kan det hende du er ute for en krasj før du vet ordet av det, og da er flyet ditt kanskje knust.
Så hva bør du velge som ditt første fly?
Første flyet bør helst være et høyvinget fly, altså et fly der vingene er festet høyt oppe på kroppen. Denne typen fly er mer stabil i luften og lettere å styre, selv når du er nybegynner.
Det er også en god idé å velge et fly som kan fly langsomt, så du får bedre kontroll, spesielt i begynnelsen.
Eksempel på bra første fly: Cessna 182!
En Cessna 182, et populært skolefly for sivile piloter, er et perfekt valg. Den er stabil, enkel å styre, og gir deg en flott start på modellflyreisen din!
Så selv om det er fristende å drømme om krigsfly, er det lurt å holde deg til noe lettere og mer nybegynnervennlig i starten.


Noen ting å tenke på
-
Størrelse på flyet
-
Flytype
-
Ready To Fly (RTF) eller Bind and Fly (BNF).
-
Byggesett vs. ferdigbygget
-
Pris
-
Ferdighetsnivå
-
Reservedeler
-
Forhandlere
Ikke fall for fristelsen av de billigste flyene!
Det kan være fristende å kjøpe det absolutt billigste flyet du finner, bare for å "prøve" om du liker det. Tanken er jo at det ikke er så dumt hvis det ikke blir moro – da har du i hvert fall ikke "kastet bort" mye penger, ikke sant?
Men, de billigste alternativene er ofte bortkastede penger fra første sekund du tar dem med hjem. De flyene kan faktisk gi deg en veldig dårlig opplevelse, og da er det lett å miste interessen før du engang har fått skikkelig i gang hobbyen.
Når du kjøper de billigste, er sjansen stor for at det blir mer frustrasjon enn moro.
Du kan ende opp med å legge bort hobbyen før du får sjansen til å virkelig oppleve hvor gøy det kan være! Så, i stedet for å spare noen hundrelapper på starten, invester i noe som faktisk vil gi deg glede og læring fra dag én!
Du kan finne noen "interessante" fly til rett over eller under 500-lappen, men disse er som regel av dårlig kvalitet og er mer leketøy for de minste enn et skikkelig modellfly. Selvfølgelig bør man heller ikke velge det dyreste flyet, det som ser tøffest ut, eller det som er det raskeste flyet i katalogen.
Ingen av disse flyene er egnet for å lære seg å fly med som en aspirerende modellflyger!
Gå for noe med "annenhåndsverdi"
Dårlig utstyr gir sjelden mye tilbake, og det er vanskelig å få solgt det videre på bruktmarkedet som finn.no eller andre salgssteder. Hvis du derimot går for utstyr i en litt høyere prisklasse, vil det være mye lettere å selge videre hvis det viser seg at det ikke er helt din greie.
På den måten får du i det minste tilbake noe av investeringen om dette ikke skulle falle helt i smak.
Et helt greit nybegynnerfly bør koste et sted mellom et par og tre tusenlapper.
I dette prisområdet finnes det mange gode alternativer å velge mellom.
Tiden da batteridrift kun var forbeholdt små fly med børstemotorer til innendørs bruk, er forbi!
Med Li-Po-batterienes inntog har utviklingen virkelig tatt fart. Store produsenter av bensinmotorer til modellfly har fått øynene opp for batteriteknologien, som gir oss muligheten til å hente ut høy effekt i forhold til lav vekt.
Noen av de største produsentene har til og med snudd produksjonen fra bensinmotorer til elektriske motorer.
Noen kriterier - start med et høyvinget fly
Høyvingede treningsfly er designet med nybegynnere i tankene, og dihedralvinkelen gir en automatisk stabilisering som gjør det lettere for piloten å håndtere flyet, spesielt i stressende situasjoner. Dette er en viktig egenskap for fly som brukes til opplæring, da det gjør at flyet har en tendens til å returnere til en stabil flygning dersom piloten mister kontrollen, uten at det er behov for store justeringer. Denne stabiliteten gir nybegynnere mer tid til å reagere på og lære de nødvendige kontrollbevegelsene.
Størrelsen teller!
Når du velger treningsfly, er det smart å ikke gå for et superlite fly.
Små fly er lettere, men blir også mye mer påvirket av vinden.
Jo større flyet er (men ikke altfor tungt, husk atdu er nybegynner),
jo bedre vil det faktisk oppføre seg i luften.
Større fly er mer stabile, og ligner mer på ekte fly, og de takler vinden bedre.
Det er skikkelig irriterende å krasje hele tiden bare fordi en liten vindkast blåste bort flyet ditt,
eller å bli redd for å fly fordi det blåser litt.
Flyene er alltid ute i vinden, og det er ikke like moro hvis det blir for mye påvirket av den.
Anbefalt størrelse på treningsfly
Det er lurt å starte med et fly som har et vingespenn på mellom 1,3 og 1,6 meter.
De veier vanligvis rundt 2 til 2,5 kg, og er perfekte for deg som trenger et fly som flyr sakte nok til at du får øvd på fingerbevegelsene og får kontrollen. På denne størrelsen kan du lære deg alle stegene i flygingen, og få til en trygg og sikker flyvning uten å krasje for ofte.
3-kanalers fly? Glem det!
Noen sier at nybegynnere bør starte med et 3-kanalers fly, så de slipper å tenke på balanseror med en gang.
Men det er bare tull! Med bare 3 kanaler – gass, sideror og høyderor – lærer du ikke å fly med balanseror fra starten av. Det blir som å ta en omvei, og overgangen fra 3 til 4 kanaler kan bli skikkelig stor når du først skal lære å bruke balanseror.
Start heller med et 4- eller 5-kanalers fly. Da får du alle de grunnleggende bevegelsene inn i fingrene fra første stund! Men hold deg unna mer enn 5 kanaler til å begynne med. Den 5. kanalen er som regel flaps, og det er smart å lære seg å bruke dem fra starten av. Flaps er gull når du skal fly sakte under landing, og det gir deg bedre kontroll på landingen. Når du senere skal bruke flaps på mer avanserte modeller, har du allerede kontroll på det!
Må flyet være laget av balsa, tre eller isopor?
Det er helt opp til deg og hva du synes høres morsomst ut! Men husk at det kan ta tid å bygge en ferdig balsamodell, og hvis uhellet er ute på første tur, er det mye lettere å lime sammen et isoporfly enn å prøve å sette sammen et puslespill av treflis.
Materialet flyet er laget av bør være sterkt nok til å tåle et krasj, og helst også lett å reparere når du er uheldig. For å tro at du kan lære å fly modellfly uten å krasje innimellom, er som å tro på nissen når man er voksen!
De fleste elektrofly for nybegynnere er laget av et isoporlignende materiale som heter EPO eller EPP. Dette gjør flyene både superenkle å reparere og lime sammen hvis noe skulle gå galt.
Noen andre ting å tenke på?
Husk å sjekke om det er lett å få tak i reservedeler før du kjøper ditt første fly.
Det er skikkelig kjipt å måtte vente på deler mens vennene dine er ute og flyr.
Er butikken du kjøper fra bra på å ha deler til flyet ditt tilgjengelig? Og er de flinke til å gi god service hvis det skulle være noe feil med flyet? Det er også viktig at de kan hjelpe deg med justeringer og eventuelle problemer som dukker opp etter at du har kjøpt det.
Husk å alltid bestille noen ekstra propeller når du kjøper nytt fly. Propeller er noe man bruker opp, spesielt når du er ny med en modell. Siden flyet nesten alltid treffer bakken med propellen først, er det ofte det første som ryker. Så det er smart å ha noen ekstra på lager fra starten av!
Lykke til, og kos deg med ditt første modellfly!