top of page

Valg av radiosystem

Spitfire Mk.IV modellfly, Rolf Arne Berg, Flightline 1600mm spitfire, get it from MotionRC.com.

Radiosystemet er hjertet i alle modellfly!
 

Uansett modell, størrelse, og hvor mange finesser modellene dine måtte ha er det radioen man styrer flyet med.
Man ønsker ikke å ofre god signalkvalitet eller rekkevidde for å spare penger, så radioen er det lurt å investere mest penger i. Dette er gjerne den dyreste komponenten du må ha. 

For deg som skal kjøpe din første radio er det lurt å tenke på:

  • Rekkevidde/signalkvalitet

  • Antall kanaler

  • Merke

  • Muligheter/brukervennlighet

  • Pris

Futaba 2.png
Sender med lys.png
Spektrum DX18.png

Ready to fly!

Som sitt første fly er det ofte vanlig at en nybegynner kjøper det som kalles en "Ready To Fly!" pakke og som regel fordi man ikke vet så mye om de forskjellige tingene som kreves ennå, og fordi det virker veldig lurt å kjøpe alt man trenger for å fly i samme pakke. RTF = Ready To Fly!

En RTF pakke består av et fly som er så og si ferdig bygget og det følger med radio og alt av elektronikk som motor, servoer, mottaker, og evt. lys ferdig montert i flykroppen og modellen trenger bare en siste montering av f.eks vinger og lenker og rorstag for å få den helt ferdig og flyklar.

Som oftest så er ikke radioene som følger med RTF flyene noe særlig å skryte av, (med noen få unntak), selvom selve flyene ofte kan være relativt forseggjorte saker.

De er ofte laget av den billigste sort elektronikk-komponenter fra Kina og er ikke egnet til noe mer enn akkurat til å fly det flyet en har handlet og mangler stort sett alt av finesser og styringsmuligheter som man har med en dyrere radio.

Så om man kjøper en RTF modell der det følger med radio i settet er denne som regel det en bør bytte ut først.

Det er penger å spare på å kjøpe skikkelig radiosystem. Vi ønsker ikke å ofre god signalkvalitet, rekkevidde eller ytelse for å spare noen få hundrelapper på en bittelitt billigere radio.

Spektum DX8 dsmx and Align 450 Pro DFC FBL.

En skikkelig radio koster litt!

En god radio som har det du trenger av muligheter koster litt, men om du regner om dette til antall timer du har glede av den vil du fort forstå at investeringen er verdt hver eneste krone. En god radio fra en anerkjent fabrikant vil du ha i mange år, så sett over tid så blir ikke innvesteringen like voldsom.Dessuten har en skikkelig radio en mye høyere annenhåndsverdi, noe som gjør den lettere å selge om du en dag skulle gå lei av hobbyen.

Det er viktig å vurdere hvor mange kanaler du vil trenge nå, og hvor mange du tror du vil klare deg med i fremtiden. Etterhvert som flyparken din øker, øker vanligvis nivået og kompleksiteten på systemene i flyene dine, som etterhvert kan gjøre at du vil trenge en nyere eller "større" radio med flere kanaler.

Et godt råd til en nybegynner er å starte med en 5-6 kanalers radio. Da har du til alt du trenger i begynnelsen, og et par kanaler til overs som du har igjen til f.eks opptrekkbart understell og flaps på ditt neste fly. Men jo flere kanaler du har råd til, -jo mindre er sjansen for at du vil trenge å bytte den ut på flere år.

Dagens moderne radioer opererer på 2,4 Ghz, og de fleste av dem kan bl.a. lagre flere forskjellige modeller i minnet, alt fra 20 modeller og opptil 250 +, avhengig av hvilken radio du velger.

Dette gjør at din hangar i fremtiden kan vokse til 5, 10, 15, 20 eller kanskje enda flere modeller samtidig som du klarer deg med 1 radio.

 

(Det er jo litt teit å være den på flyplassen som har 5 fly og 5 forskjellige radioer).

Man bør velge et kjent merke

Av kjente radiomerker er det verdt å nevne f.eks Futaba, Hitec, Turnigy, GraupnerSpektrum, Taranis/FlySky for å nevne noen.

Fellesnevneren for disse er at de er alle godt anerkjente

leverandører av radiosystemer, med brukere fra hele verden.

Det finnes mange flere merker der ute, men ikke alle kan tas med på en og samme side.

 

Generellt sett, med unntak av bl.a Spektrum som også støtter annenhånds underleverandører av mottakere, som f.eks "Orange og Lemon", er de fleste merkene stort sett kun kompatible med mottakere fra samme merke, så se på ditt radiosystem som en kombinasjon av både radio og mottaker av samme merke.

En god radio har flere muligheter

I tillegg til å kunne lagre mange modeller i minnet, så innehar en god radio mange muligheter og egenskaper en modellflyger har bruk for.

Noen av disse er f.eks innebygget "flight timer" for å vite hvor lenge du har flydd og som kan gi en alarm når det er på tide å lande slik at du ikke flyr tom for strøm, programmering av utslag på rorflater (rate), kontrollere følsomhet på utslagene (expo - hvor følsomt flyet er i forhold til bevegelsene du gjør på stikka), sette opp forskjellige vingetyper og profiler, som f.eks deltavinger eller fly med flaperons/canardvinger, justere hastighet og retning på servoer hvis du f.eks ønsker å få flaps til å gå saktere eller trinnvis, etc, etc.

 

Alt dette er egenskaper en god radio bør inneha og som når du lærer deg å bruke dem er gode "verktøy i kassa" for enhver modellflyger. Mer om slike ting, som f.eks expo/rate kan du finne under tips og råd siden.

Spør venner og bekjente

Et godt tips når du skal velge radiosystem er å se litt på hva andre piloter i din klubb/ved din modellflyplass bruker. Hvis de fleste der flyr med f.eks Futaba eller Spektrum og liker dette systemet kan det være lurt å vurdere det samme merket slik at de kan hjelpe deg med å finne ut av menyer og oppsett siden de allerede kjenner sin radio. Spør dem om hvordan de opplever at radioen er å bruke, hva som gjør den så bra, og spør gjerne om du kan få se på den de har og om det er noe de ikke liker ved den eller om de kan komme med en anbefaling.

Å lære seg å bruke alle menyene og funksjonene til radiosystemet kan ta tid, og da er det lurt å få noen tips fra de som allerede har brukt det samme systemet som deg fra før, ettersom menystyring og navigering i menyene i radioene som regel er spesifikke for hver enkelt produsent.

Så nå har du fått noen tips til det som er viktigst å tenke på ved valg av en radio. Forhåpentligvis velger du god radio en du kan ha i mange år fremover. 

 

Lykke til!

Decathlon-4.jpg

Små fly - Store gleder

bottom of page