FlightLine MkIX Spitfire "RAB"
Flyanbefalinger for nybegynnere
Det finnes mange forskjellige fly der ute for nybegynnere, men ikke alle er like bra. Du trenger et pålitelig fly som tåler litt juling før du må bruke lim og verktøy.
Her er tre fly som burde være fine for nybegynnere, spesielt hvis du har øvd litt i simulatoren først.
Hva du bør tenke på:
-
Flyegenskaper: Flyet ditt bør være stabilt og kunne fly sakte, så du lettere kan lande det.
-
Vekt: Det bør ikke være for tungt, men heller ikke for lett. Jo lettere det er, desto vanskeligere blir det å fly i litt vind.
-
Størrelse: Flyet bør ikke være for stort eller for lite. Et vingespenn på mellom 1,2m og 1,6m er perfekt.
-
Bygging: Det bør ikke være for vanskelig å sette sammen eller bygge.
Durafly Tundra

Flottører følger med i settet på Tundra.

Durafly Tundra – et bra valg for nybegynnere
En av de beste modellene for nybegynnere er Durafly Tundra. Dette er et høyvinget fly med vingespenn på omtrent 1,3 meter. Det er perfekt for nybegynnere, men har også nok krefter til å utføre kule akromanøvre når du blir mer erfaren.
Tundra har store ballonghjul, så du kan fly på grus eller høyt gress, og et solid understell som tåler litt hardere landinger – noe som er supert når du øver på å lande. Det har også kjempegode egenskaper i lufta, og kan fly veldig sakte uten å risikere å falle ukontrollert ned, noe som er viktig for at du skal kunne lande trygt etter de første turene.
I tillegg er den enkel å sette sammen. Denne kan være det perfekte nybegynnerflyet, men også et morsomt "kosefly" du kan bruke senere, selv når du har gått over til mer avanserte og større modeller. Den er såpass allsidig at du kan bruke den til å fly i vindsvake dager eller til og med bytte ut hjulene med ski for å fly på vinteren.
Du kan kjøpe Tundra på hobbyking.com.

Ski er ekstrautstyr. Gir mye moro på vinteren.

E-flite Timber – et annet bra valg for nybegynnere
Et annet fly som er bra for nybegynnere er E-flite Timber.
Dette flyet er enda bedre enn Tundra når det kommer til sakteflyging, og er en perfekt trainer. Men når manøvreringen begynner å sitte i fingrene, kan det føles litt "kjedelig" for de som er ute etter mer action.
Timber har et vingespenn på ca 1,5 meter og veier rundt 1,4 kg.
Det har også forkantflaps (eller "slats" på flyspråk), som gjør at det er veldig stabilt ved lave hastigheter. Dette er supert for nybegynnere som vil ha god kontroll på flyet.
Både Timber og Tundra har halehjulsstyring, og det kan være litt vanskeligere å ta av med disse enn et fly med nesehjul. Halen er lengre, og hjulet er festet til haleroret, så flyet kan være litt ustabilt på bakken før det letter.
Som nybegynner kan det være utfordrende å holde styr på sideroret under takeoff for å få flyet rett på rullebanen. Men når du først kommer i lufta, er begge disse flyene oppe på bare noen få meter. Det gjelder bare å bruke sideroret riktig for å holde flyet rett på bakken før det letter.

Både ski og flottører er også å få tak i til Timber, og til snø fungerer både ski og flottører, mens kun flottører funker for å kunne fly på vannet naturlig nok, dersom da ikke vannet skulle ha rukket å stivne når det lakker mot vinterstid. Med flottører eller ski er du sikret masse flyging på vinterdager også. Timber kan du f.eks kjøpe hos smallsize.no

Flottører er ekstrautstyr en må kjøpe i tillegg på timber, men veldig kjekt å ha.
Her kan du se en fin video av en av mine venners Turbo Timber fra E-flite
Volantex Cessna 182 BL 156

Cessna 182 bl 156 fra Volantex
Volantex Cessna 182 – et solid nybegynnerfly
En annen modell som er bra for nybegynnere er Cessna 182 fra Volantex, som er en kopi av den kjente Cessna 182 Skylane. Den har nydelige flyegenskaper, men det er en god idé å øve litt i simulator før du tar den i luften. Flyet kan føles litt undermotorisert, så det kan være lurt å oppgradere til en litt større motor og ESC for mer kraft.
Cessna 182 har nesehjulsstyring, så det er lettere å kontrollere den rett frem på rullebanen under takeoff. Vingespennet er nesten 1,6 meter, så det er ganske stort.
Felles for alle de tre modellene er at de er perfekte for nybegynnere. De kan fly sakte, noe som gjør det lettere å lande, de oppfører seg stabilt i lufta, og de gir en rimelig inngang til modellflyververdenen. Det finnes mange flere fly som er verdt å sjekke ut, men husk at ditt første fly bør være høyvinget, ha en liten v-form på vingene (positiv dihedral, for å gjøre flyet mer stabilt), og kunne fly sakte uten å miste løftet. Dette gir deg tid til å øve på stikkebevegelsene og får deg mer tid i lufta!

Cessna 182 med flottører og hjemmelagde dekaler
Skoleflyene – når vinden er for sterk for warbirds
Alle de tre flyene nevnt her har så gode flyegenskaper at mange modellflygere velger å sette bort de større warbirdene sine på vindfulle dager. I stedet tar de "skoleflyet" sitt som de kjenner helt fra start, for en kosetur selv når vinden er litt for sterk til å risikere et krasj med de fineste modellene.
Det er alltid gøy å fly, selv om man må tilpasse seg forholdene!
Med denne Cessnaen fulgte det med en radio, men den ble med fordel byttet ut.
De originale radioene som følger med disse settene er ofte dårlige greier, så det kan være lurt å oppgradere til en bedre en for mer pålitelig kontroll.
Pris og tilgjengelighet
Alle flyene vi har snakket om ligger på et prisnivå rundt 3-6 tusen kr, avhengig av om du velger en ferdigbygd modell eller et kit der du selv monterer elektronikken som motor og servoer.
Du kan få tak i Cessnaen hos modellflybutikken.no.