top of page

Hva er så supert med modellfly?

08-10-18-1604.jpg

Å sette fingeren på nøyaktig hva som gjør denne hobbyen så spennende blir nesten umulig å beskrive, vi er mange entusiaster, og alle har vi vår egen unike historie å fortelle.  

Noe av det som gjør at vi brenner for dette er:

- Det er hyggelig og sosialt, og modellflyging er innkluderende

- Det er teknisk lærerikt

- Det byr på mange spennende utfordringer

- Det finnes like stort mangfold og variasjoner av modellfly som ekte vare

- Det gir muligheter for å avansere etterhvert som ferdighetsnivået øker

- Det passer for alle

- Det er rom for mange spennende egenkreasjoner og finesser

- Det passer alle årstider

Det er en sosial hobby!

Vi kommer sammen av ulike grunner som, bare å drikke kaffe og kose seg i sola, ta en hyggelig flyprat, eller å gå dypt inn selve modellbyggingen, og selvfølgelig flyr vi litt innimellom. 

Som modellflyger møter man mange blide og hyggelige folk som ønsker deg velkommen inn i modellflyverdenen. Du vil få mange gode tips og triks i løpet av din "karriere" som modellflyger. Vi kommer fra alle samfunnslag, og er i alle aldre. Kort sagt, hyggelige og flotte stunder i godt selskap!

En flott vårdag, Hellerudsletta RC klubb 2018
Høsttreff hos AHMFK 2018
Innimellom flygingen grillr vi og koser oss

Du vil utfordres mange ganger!

Å fly modellfly kan se både morsomt og vanskelig ut, og det kan det også være.

Å lære å fly modellfly kan kreve sin tålmodige hånd. Forståelsen av hvorfor fly flyr kan være like utfordrende for en modellflyger som for en pilot. Selve flygingen i luften er ikke så veldig vanskelig, men det tar tid å lære seg å bli god til å ta av og lande, spesielt i sidevind.

 

Etter hvert som ferdighetsnivået øker og man går over til mer avanserte modeller, øker også utfordringene da flyegenskapene endrer seg med andre typer modeller. Utfordringene er derfor mange og utallige etterhvert som læringskurven øker.

IMG_4239.JPG

Mangfoldet og typer av modellfly er helt enormt!

Det finnes like mange forskjellige modeller og typer modellfly, som ekte vare der ute.

Seilfly, og propellfly, jagerfly og jetfly, elektrisk drevne, til bensin og parafindrevne jetfly- Alt fra de helt enkleste og billigste flyene med en bitteliten elektrisk motor, til store naturtro kopier av jetfly med ekte turbinmotorer. Alt er mulig å få tak i, naturligvis stiger pris og vanskelighetsgrad også i takt med flytypen. Skal du avansere helt opp til de store jet modellene bør du også ha en ganske grei størrelse på lommeboka. 

Det finnes tilogmed meget naturtro kopier av ekte jagerfly med turbinmotor. Dette er ikke nybegynnerfly!

I dag lages mange flotte modeller i et isopormateriale som kalles EPO, EPP, Elapor eller lignende. Skalalikheten til flyet de etterligner er blitt bemerkelsesverdig bra. Mange sverger fortsatt til balsa/treverksbyggesett av fly som man senere trekker med plastfilm utenpå kropp og vinger. Mulighetene er uendelige, og kun fantasien setter grenser for hva man kan få til.

Modellflyging innbyr til timesvis med moro i godt selskap ute på stripa

Det er teknisk krevende, hvis du vil!

Liker du å pusle med små deler, komponenter, tekniske saker som å koble litt elektronikk, lodding,og andre småmekaniske saker, er dette definitivt hobbyen for deg! Hvor krevende det er teknisk kommer an på hvor avanserte systemene på flyene er.

Å lage ting som lyssystemer med dioder som f.eks landingsslys eller andre tekniske finesser, eller om det er selve flygingen man liker best, så er hobbyen full av glede og opplevelser. Her kan du koble småelektriske ledninger og servoer til å mekke og modifisere opptrekkbare understell og det ene og det andre. 

A3-L Gyro, Hobbyeagle.
FMS P-51D Connector board.
Turnigy TGY-i10a receiver installation
Understell og vinger

Til og med litt snekkerferdigheter kan komme godt med for å f.eks lage en feltboks man kan ha flyet på ute på stripa, samt ha med seg litt diverse verktøy, eget rom for sender etc, etc. Kun fantasien setter grenser for hva man kan få til og hva man kan lage for å forenkle hverdagen ute på stripa for en modellflyger.

Også snekkerferdigheter kan komme godt med, f.eks ved å lage en hjemmelaget fieldbox

Man kan fly til alle årstider!

Modellflyging er like morsomt på vinterstid som på sommerstid. Vi setter på både ski og flottører alt ettersom underlaget forandres. Så vi flyr både til lands og til vanns, på snø som på is. Kulda er ingen hindring, da vi har et eget design for å holde hendene varme: Sendervott med innlagt varme.

FMS p-51D Mustang red tail
Cessna 182 bader i sol en flott vinterdag.
3.jpg
Durafly Tundra, god påskestemning.
FMS p-51D Mustang red tail
Som modellflyger har du mange flotte sommerkvelder i vente

Små fly - Store gleder

bottom of page