top of page

Gyro/Flight stabilizer

Når værmeldingen melder mye vind

Gyroer, eller "flight stabilizers" er både enkle å bruke og billige å få tak i, og forbedrer flykarakteristikkene til ethvert modellfly. En gyro i flyet vil gi deg bedre ytelser i vindfulle og forblåste dager, enklere landinger på dager der kryssvindlandinger er uunngåelige og bedre rorflaterespons uavhengig av flyhastigheten.

En gyro/stabilizer er altså en liten sak som enten er innebygget i mottakeren din (avhengig av hvilket merke du har som radiosystemet ditt), eller av et "frittstående merke" som vist på bildet over her. Denne dingsen kan kobles mellom mottakeren i flyet og servoene til rorflatene i flyet og kan styre rorflatene på egenhånd uten at du selv gjør noe på stikka i f.eks et vindkast.

 

Ved hjelp av følere i elektronikken kan den "kjenne" om flyet plutselig endrer retning, f.eks ved et vindkast og kompensere for kursendringen ved å gi roret en bevegelse for å korrigere for denne endringen. Dvs. at den kan hjelpe deg å rette opp maskinen ved et brått vindkast før du selv rekker å reagere. 

IMG_2581.jpg

En gyro er ikke en autopilot

Gyroer kan være til stor hjelp for å bl.a få mer flytid ettersom du kan fly i litt mer vind enn du vanligvis ville gjort og noen gyroer kan tilogmed også hjelpe deg med å rette opp flyet ditt om du skulle miste kontrollen ved hjelp at et trykk på en knapp på senderen din, om du har nok høyde til å hente deg inn igjen før flyet treffer bakken.

 

Men en gyro må ikke forveksles med å være en autopilot, den flyr ikke flyet for deg, men hjelper deg til å få en jevnere flyging og å er til hjelp på vindfulle dager der du ellers ville satt flyet på bakken og til å kunne hjelpe deg med å rette opp flyet når du mister kontrollen.

22-10-18-5055.jpg

Noen garvede modellflygere vil si at å fly med en gyro er juks, -man får jo hjelp til å fly flyet og man lærer seg ikke å fly skikkelig, etc, etc. Dette er bare vrøvl og tøv, og mest sannsynlig er det at disse ikke har testet å fly med gyroer i sine fly/helikoptre. Gyroene i dag har dessuten mulighet for å styres fra senderen din slik at du kan skru den av når du ikke har bruk for den, justere gain/hvor mye den skal påvirke flygingen og mye mer fra senderen, så den er mer et verktøy for å gi deg flere flyturer i løpet av en dag, heller enn å være juks. Gi deg selv en gave med en gyro, så vil du nok ikke gå hjem fra flystripa skuffet den dagen.

Gode gyroer kan du f.eks få tak i her:

www.motionrc.com

Med stabilizer system innebygget i Spektrum mottaker:

www.smallsize.no 

Mulighetene er uendelige, her er en fra tyske Multiplex:

www.multiplex-rc.de

Og fra Hobbyking.com:

www.hobbyking.com

Og et fra elefun.no:

www.elefun.no

Små fly - Store gleder

bottom of page