top of page

Lakkering og weathering av modeller

Du har kanskje vært ute på stripa og flydd litt og fått høre at noen har tenkt å weathre flyet sitt? Så hva er egentlig weathering, og hvorfor gjør man dette og ikke minst hvordan? 

Kanskje du har vært på flyshow en gang og sett ett av dine gamle favorittfly i levende live, ekte vare, med skikkelig motordur og alt? Oftest er de flyene du ser på flyshow i dag blanke og fine, nyopppussede og speiler seg i sin glans fra sola på himmelen. Men da disse gamle krigerene ble brukt under krigen så de ikke helt slik ut. Da så de ut som krigsfly gjør når de har vært ute i krigen, slitte, møkkete og ikke like vakre som slik man se dem på flyshow verden rundt idag, idag er de fleste av dem minst like fine og kanskje også bedre enn de var dagen de kom ut fra fabrikken. 

Så som du sikkert har skjønt så handler weathering om å få modellene til å ligne på originalen så mye som mulig lik som det de gjorde da de var i krigen, og ikke like perfekte som de gjerne gjør når de kommer ut av esken og ser helt nye ut. Trikset er å få dem til å se slitt og skitne ut på de rette stedene for å få de til å ligne mest mulig på ekte vare. Dette innebærer mye studering av gamle bilder av flyet ditt. Gjerne bilder fra krigen, men det kan være vanskelig å få det helt nøyaktig. Men jo mer du studerer bilder av originalen, jo mer får du en viss peiling på hvor de ofte ble slitt, f.eks oppe på vingen der pilotene gikk opp i cockpit på vingene, oljesøl fra motorene eller hydrauliske systemer, slitasje som følge av vind og lakk som flasser av, sot fra kanoner, slitasje rundt inspeksjonsluker der mekanikerene ofte var inne i flyet for å sjekke forskjellige ting, osv. Som du ser på bildene over så er det en ganske stor forskjell på det første bildet før jeg weatheret spitfire'n min og de tre neste bildene der jeg har weatheret min aller første modell med vellykket resultat. 

For å weathre modellene dine trenger du litt ekstra utstyr

For å weathre modellene dine trenger du bl.a:

  • En god airbrush/lakksprøyte

  • En airbrush kompressor av god kvalitet

  • Pensler av god kvalitet og med forskjellig tykkelse på bust

  • Maling/farger etter eget ønske

  • Pigmenter

  • Maskeringsteip

  • Post-It lapper

En god kompressor og airbrush trykksprøyte

"Less is more!"

14-2-19-2320.jpg

Pigmenter på boks

Små fly - Store gleder

bottom of page