top of page

Slik kan du lage dine egne dekaler

Å lage sine egne dekaler kan være både morsomt og og utfordrende. Det kan kreve at en liker å tegne og utforme ting i vektorbaserte dataprogrammer for å leke seg litt med design og utforming.

For å kunne lage egne waterslide dekaler trenger du:

- En datamaskin

- Et tegneprogram for vektorgrafikk

​- En fargeblekkskriver

- Dekalpapir med transparent og hvit bakgrunn

- Klarlakk (Akryl) på sprayboks

- Noen prøveark for å se at utskriftene blir riktige før utskrift

For å kunne lage dine egne merker til flyene dine kreves det naturlig nok en pc og et tegneprogram som kan håndtere vektorgrafikk. Et program modellflyger har hatt hell med og som er et helt enkelt og greit program for dette er InkScape. Dette er gratis software man fritt laster ned fra nettet og som har fungert helt ok for de fleste som har et minimum av datakunnskaper når det kommer til tegneprogrammer på dataen. Det krever ikke veldig mye trening for å forstå de mest grunnleggende funksjonene, og det finnes flere gode instruksjonsvideoer på youtube om bruken av programmet og hvordan man kan gjøre forskjellige ting. Ved å f.eks lage merker til png. filer kan man f.eks fjerne bakgrunner osv, slik at kun merket vil komme frem på en transparent bakgrunn.

InkScape kan du finne her

Det neste er en blekkskriver som skriver ut i farger

For å kunne skrive ut merkene når man er fornøyd med resultatet må man ha en blekkskriver med nok farge i fargepatronene. Det kan gå med ganske mye farge til å skrive ut merkene så det er lurt å sjekke at man har fulle patroner før man begynner eller å få tak i nye før man skriver ut.

Så trenger man litt dekalpapir

For å lage waterslide dekaler lages merkene ferdig i tegneprogrammet man bruker før man skriver dem ut . Man må huske på at ingen skrivere skriver ut hvit farge, så husk dette når du bestiller papiret du skal skrive dem ut på. Skal det være noen hvite felter i merkene så må man bestille dekalpapir med hvit bakgrunn. I og med at de fleste utskrifter gjøres på hvitt papir har ingen produsenter tatt seg "bryet" med å lage skrivere som kan skrive ut med hvit farge. Ihvertfall ikke til hjemmebruk. Skal du ha f.eks bare bokstaver eller annet som skal klistres oppå fargen som er på flyet er det lurt å bestille dekalpapir med transparent bakgrunn.

Her kan du finne en bra side å bestile dekalpapir og blekk til skriveren din samtidig

Når merkene er printet ut trenger de litt klarlakk

Når man er fornøyd med emrkene og har skrevet dem ut, må de lakkeres med litt klarlakk for å få en overflate som gjør at de tåler å dyppes i vann for å settes på modellen. Vent til blekket har fått tørket skikkelig før du tar hele arket med merker og gir dem et par tre lag med klarlakk. Da vil de være robuste og tåle litt håndtering når klarlakken har tørket. VOILA, merkene dine er ferdig! 

Nå kan du sette i gang med å montere dem på flyet ditt etter eget ønske. Da klipper du til merkene til riktig størrelse med en saks før du legger merket i litt lunkent vann til du ser at de begynner å slippe undelagspapiret. Så sklir du dem (slider) over på rett sted på flyet og tørker forsiktig bort vannet med et papirhåndkle el.l. 

Etter at alle merker er montert der de skal er det lurt å dekke dem til med litt klarlakk. Dette kan du lese mer om under lakkering og weathering av modeller.

Små fly - Store gleder

bottom of page